Caj Brusnica refus
120,00 ден
Брусницата изобилува со антоцијани, проантоцијанидини, флавоноли, органски киселини, танини, етерични масла, овошни шеќери и витамини. Брусницата е добар извор на витамините А, Ц, Б и на фолната киселина.
Заради антиоксидативните особини, брусницата ги превенира заболувањата кои настануваат како резултат на оштетувањата од слободните радикали. Го зголемува нивото на HDL – холестеролот (добрата фракција на холестеролот), предизвикувајќи 40% – нo намалување на ризикот од срцеви заболувања.Брусницата и присутните антоцијанозиди благопријатно дејствуваат и на очите, значително подобрувајќи ги симптомите на катаракта и на дијабетичната ретинопатија.
Поседува антибактериски особини и кон бактеријата Helicobacter pylori (бактерија која најчесто предизвикува чир на желудникот). На ист начин, брусницата го спречува и развојот на дентална плака, предизвикана од бактерии присутни во усната празнина и спречува заболувања на гингивите.
Product Description
Caj Brusnica refus 100 g.